LIVE TEXT | Război în Ucraina. Tractor John Deere pe post de tanc Leopard. Câmpul de luptă din sudul Ucrainei s-a modificat substanțial

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Tractor John Deere pe post de tanc Leopard. Câmpul de luptă din sudul Ucrainei s-a modificat substanțial

Distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovka (KHPP) schimbă în mod semnificativ geografia și topografia sectorului de primă linie din Kherson din sudul Ucrainei.

Sursa: ISW

UPDATE 06.19 Distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovka (KHPP) schimbă în mod semnificativ geografia și topografia sectorului de primă linie din Herson din sudul Ucrainei. Imaginile în infraroșu apropiat (NIR) capturate la ora 04:00 ET pe 7 iunie indică faptul că inundațiile perturbă puternic pozițiile defensive pregătite ale Rusiei pe malul de est (stânga) al râului Nipro – afectând în special pozițiile de primă linie ale Rusiei în Hola Prystan și Oleshky. . Diverse surse au raportat că Oleshky, Hola Prystan, Kozacha Laheri și Dnipryany sunt aproape în întregime inundate de nivelurile apei care se ridică la înălțimea clădirilor cu un singur etaj în unele zone. Sediul ucrainean stabilit pentru a remedia consecințele distrugerii barajului a raportat că, începând cu 7 iunie, 29 de așezări sunt inundate parțial sau total, dintre care 19 sunt situate pe teritoriul controlat de partea ucraineană și 10 pe teritoriile ocupate de Rusia. Surse rusești au publicat imagini care indică faptul că apa a început să se retragă în Nova Kakhovka și a scăzut cu 30 cm. Surse rusești au mai susținut că nivelul apei a scăzut cu trei până la patru metri în unele zone de la o înălțime de 10 metri. Nivelul apei în orașul Mykolaiv din apropiere a crescut cu 70 cm începând cu 7 iunie. Probabil că inundațiile se vor înrăutăți și vor schimba în continuare geografia regiunii Herson în următoarele 72 de ore.

UPDATE 05.53 Distrugerea barajului KHPP afectează pozițiile militare ruse de pe malul estic al râului Nipro. Inundațiile au distrus multe fortificații rusești de primă linie pe care armata rusă intenționează să le folosească pentru a se apăra împotriva atacurilor ucrainene. Probabil că inundațiile rapide au forțat personalul și echipamentul militar rus din principalele puncte de concentrare ruse din Oleshky și Hola Prystan să se retragă. Forțele ruse au folosit anterior aceste poziții pentru a bombarda orașul Herson și alte așezări de la vest (malul drept) al Hersonului. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse și-au relocat personalul și echipamentul militar de la cinci la 15 kilometri de zona inundabilă, ceea ce plasează forțele ruse în afara razei de artilerie a unor așezări din vest (malul drept) al râului Nipro pe care anterior le atacaseră Inundația a distrus, de asemenea, câmpuri de mine rusești de-a lungul coastei, cu imagini care arată minele explodând în apa de inundație. Șeful aparatului de ocupație din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut însă că distrugerea KHPP este benefică pentru apărarea rusă, deoarece va complica avansurile ucrainene peste râu. Evaluarea situației de către Saldo ignoră pierderea primei linii de fortificații pregătite a Rusiei. Nu este, de asemenea, clară cantitatea de echipamente grele rusești pierdute în primele 24 de ore de inundații.

UPDATE 05.27 Oficialii ucraineni au continuat să acuze forțele ruse că au distrus barajul KHPP de teamă că forțele ucrainene vor debarca pe malul de est (stânga) din Oblastul Herson. Reprezentantul Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Andriy Yusov, a declarat că numai forțele ruse ar fi putut detona barajul având în vedere caracteristicile sale structurale și inginerești și a remarcat că rușii sunt „foarte fericiți că insulele, pe care se presupune că [forțele ucrainene] s-au bazat , au fost inundate.” Humenyuk afirmă că forțele ruse nu au luat în considerare consecințele înainte de a distruge barajul și au fost prea preocupate de o contraofensivă ucraineană. Statul Major ucrainean a susținut în mod similar că forțele ruse au detonat structurile interne ale KHPP pentru a deteriora barajul și, prin urmare, pentru a preveni avansul forțelor ucrainene. Bloggeri ruși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la presupusele traversări ale râurilor ucrainene pe malul de est cu o zi înainte de distrugerea barajului KHPP și în numeroase ocazii în trecut. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că au existat angajamente active între forțele ucrainene și cele rusești în zona Dachi de pe malul de est al râului Nipro (la 11 km sud-vest de orașul Herson) și pe insulele contestate din apropierea orașului Herson începând cu 5 iunie. Bloggerul a susținut că numărul de bărci cu motor ucrainene a crescut și în Delta Dnipro din 5 iunie. Un alt blogger a speculat că forțele ucrainene încearcă să înființeze un cap de pod prin confiscarea barajului KHPP. ISW nu oferă nicio evaluare dacă ucrainenii încercau să traverseze râul sau în ce scop ar fi putut căuta să facă acest lucru. Preocuparea clară din spațiul informațional militar rus arată însă că teama de o astfel de traversare și credința că aceasta ar fi fie în curs, fie iminentă era prezentă în mintea rușilor, cu puțin timp înainte ca barajul să fie distrus.

UPDATE 05.08 The New York Times ( NYT ) a raportat că experții în inginerie și muniții consideră că o explozie deliberată a fost cauza probabilă a prăbușirii barajului KHPP pe 6 iunie. NYT a raportat că o explozie într-un spațiu închis ar provoca cele mai multe daune, în timp ce detonațiile externe – cum ar fi loviturile cu rachete sau artilerie vizate – ar exercita doar o fracțiune din forța necesară pentru a sparge barajul. NYT i-a citat pe experți că au recunoscut că barajul a suferit daune din cauza operațiunilor militare înainte de prăbușire, dar și-a pus la îndoială dacă numai aceste daune anterioare au fost suficiente pentru a prăbuși barajul. NYT a raportat că barajul a fost spart pentru prima dată în mijlocul său, aproape de KHPP pe malul de est (stânga) ținut de Rusia și că o mai mare parte a barajului s-a prăbușit de-a lungul zilei, un model pe care un expert l-a caracterizat ca fiind incompatibil cu cedarea barajului din cauza unor daune anterioare.

UPDATE 04.49 Forțele ruse și autoritățile de ocupație răspund la inundațiile din regiunea Herson cu un grad mare de dezorganizare și, prin urmare, exacerbează daunele aduse populației civile din zonele ocupate. Șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut că autoritățile ruse au evacuat aproximativ 1.500 de persoane din zonele inundate și au creat 48 de locuri de cazare temporare în regiunea Zaporijia ocupată pentru a le găzdui. Saldo a susținut, de asemenea, că Administrația Ocupației Herson trimite „aproape obligatoriu” copiii care trăiesc în zonele inundate în „tabere de recreere” situate mai adânc în Oblastul Herson ocupat de ruși și în Crimeea ocupată. Cu toate acestea, rapoartele lui Saldo despre eforturile proactive din partea autorităților de ocupație nu sunt în concordanță cu rapoartele oficialilor ucraineni și cu dovezile anecdotice de pe malul ocupat de est (stânga) al Oblastului Herson. Statul Major ucrainean a raportat că personalul militar rus de lângă Kozachi Laheri (la 30 km sud-vest de KHPP pe malul de est al râului Nipro, ocupat de ruși), a împiedicat în mod intenționat populația civilă să fugă din zonă, în ciuda inundațiilor. Consilierul administrației ucrainene din regiunea Kherson, Serhiy Khlan, a declarat că locuitorii așezărilor de pe malul de est așteaptă pe acoperișurile lor, fără hrană sau apă, ca administrația de ocupație să le ofere ajutor și să-i evacueze, în timp ce soldații ruși și-au abandonat pozițiile și au fugit. Opoziția rusă Verstka a raportat că civilii din Oleshky ocupată de ruși (53 km sud-vest de KHPP) au așteptat aproape două zile pe acoperișuri pentru sosirea voluntarilor și a angajaților Ministerului Rus pentru Situații de Urgență, după care au ajutat civilii să se evacueze în zonele uscate din Oleșki, dar că forțele ruse nu a permis civililor să evacueze în afara localității Oleshky. Răspunsurile variate ale forțelor ruse și ale autorităților de ocupație și timpul de reacție lent indică faptul că nu erau pregătiți să facă față evacuărilor civile.

UPDATE 04.26 Rapoartele civililor despre lipsa evacuărilor din regiunea Belgorod, ca răspuns la raidurile Corpului Voluntar ruși (RDK) pro-ucrainean și al Legiunii Libertate a Rusiei (LSR) sugerează un model similar de autorități ruse care se luptă să coordoneze evacuările chiar și pe cont propriu.

UPDATE 04.10 Ofițeri militari ruși slectați afiliați grupului Wagner continuă să se prezinte drept comandanți eficienți pentru a face apel la președintele rus Vladimir Putin, valorificând evenimente militare de mare profil. Un blogger rus a publicat un interviu lung cu colonelul rus „K. Zalessky” în care Zalessky a susținut că comandantul forțelor aeriene ruse (VDV), generalul colonel Mihail Teplinsky a jucat un rol decisiv în capacitatea forțelor ruse de a se apăra împotriva contraatacurilor localizate ucrainene aflate în desfășurare în apropiere de Velyka Novosilka, regiunea Donețk. Zalessky a confirmat afirmațiile anterioare conform cărora Teplinsky a devenit comandant adjunct general al teatrului responsabil pentru sudul Ucrainei începând cu 1 aprilie și l-a lăudat pentru că a fost strâns implicat în pregătirile defensive rusești la vest de Vuhledar și în sud. Interviul descrie în special apărarea rusă împotriva acestor atacuri ucrainene localizate ca o întreprindere semnificativă, în contrast cu afirmațiile unor bloggeri ruși că aceste operațiuni ucrainene constituie o recunoaștere în forță și nu au făcut parte dintr-un efort contraofensiv principal.

UPDATE 03.50 Interviul pro-Teplinsky este probabil parte a unei operațiuni de informare care vizează subminarea Ministerului Apărării (MOD) rus. Zalessky a susținut că Teplinsky i-a lăudat pe comandanții Armatei a 5- a și ai Armatei a 36 - arme întrunite (ambele din Districtul Militar de Est) pentru eforturile lor defensive în zona Velyka Novosilka, dar a susținut că nu toate comandamentele militare ruse au dat dovadă de un curaj similar. Zalessky a susținut că Teplinsky a aranjat personal formațiunile rusești pe liniile lor defensive, a inspectat batalioanele și personalul instruit, făcând ecou criticilor din 6 iunie ale finanțatorului Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, că oficialii Ministerului Apărării trebuie să viziteze primele linii. Interviul a fost publicat aproape imediat după ce Ministerul Apărării a susținut că șeful Armatei Statului Major rus, generalul Valery Gerasimov, a preluat comanda operațiunilor rusești în sud, pe 5 iunie, iar după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a caracterizat apărarea drept un succes al Ministerului Apărării pe 6 iunie. Șoigu a lăudat, de asemenea, elementele Armatelor a 5-a și a 36-a arme întrunite, dar nu a reușit să le viziteze pe front, așa cum ar fi făcut Teplinsky. În special, Teplinsky a trebuit să folosească un blogger rus pentru a revendica meritul pentru respingerea atacurilor ucrainene din estul Zaporijia și vestul regiunii Donețk. Ministerul Apărării a blocat anterior postările cu comandanții afiliați lui Wagner pe platformele oficiale. Este de remarcat faptul că unii comandanți ruși și lideri militari de rang înalt par să acorde prioritate pozelor publice în mijlocul operațiunilor militare semnificative în desfășurare și a catastrofelor majore. Campaniile reactive de relații publice ale comandanților afiliați lui Wagner ar putea să nu fie suficiente pentru a devia atenția de la realitățile câmpului de luptă. Deși unii mari bloggeri au distribuit interviul lui Teplinsky pe 7 iunie, spațiul informațional mai larg al Rusiei a rămas saturat de afirmații tactice cu privire la contraatacurile ucrainene în apropiere de Velyka Novosilka și de dezastrul barajului Hidroelectrică Kakhovka (KHPP).

UPDATE 03.22 Oficialii ruși și ucraineni au acuzat fiecare celălalt stat că a deteriorat o conductă de amoniac care trece prin regiunea Harkov și că a provocat o scurgere de amoniac. Imaginile geolocalizate arată un nor mare de amoniac care se scurge dintr-o secțiune a conductei de amoniac Togliatti-Odesa chiar la sud de Masyutivka, regiunea Harkiv (12 km nord-est de Kupyansk). Șeful ucrainean Harkov Oblast Oleh Synehubov a raportat că forțele ruse au tras șase obuze în conductă și că forțele ruse au vizat anterior conducta cu foc de artilerie în 5 și 6 iunie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că ucraineană forțele au minat în mod deliberat zona, în noaptea de 5 iunie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe (MAF), Maria Zakharova, a susținut că reparațiile la conductă vor dura între una și trei luni. Forțele ruse și ucrainene au condus recent angajamente lângă Masiutivka. ISW a raportat anterior că oficialii ruși au stabilit condiții informaționale pentru a acuza Ucraina că folosește arme chimice sau că a efectuat atacuri cu steag fals folosind arme chimice sau radiologice.

UPDATE 03.05 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol în jurul Kreminnei pe 7 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive fără succes lângă Kreminna și la sud de Kreminna, lângă Bilohorivka (10 km sud), Berestove (30 km sud) și Vesele (32 km sud). O sursă rusă a susținut că forțele ruse au atacat Novoselivske (la 13 km nord-est de Svatove) și au înaintat lângă Bilohorivka pe 6 iunie.

image

UPDATE 02.44 Oficialii ucraineni au indicat că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în direcția Bakhmut începând cu 7 iunie. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat pe 7 iunie că forțele ucrainene de lângă Bakhmut au trecut de la operațiuni defensive la cele ofensive și au avansat de la 200 la 1.000 m în diverse zone nespecificate, în ultima zi. Malyar a remarcat, de asemenea, că forțele ruse desfășoară rezerve în Bakhmut pentru a se pregăti de o apărare în profunzime și că unele elemente Wagner rămân în spatele liniilor rusești. Comandantul Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele ucrainene înaintează pe flancurile lui Bakhmut și că forțele ruse pierd anumite poziții nespecificate. Bloggeri ruși au susținut că trupele ucrainene desfășoară contraatacuri la sud-vest de Bakhmut, lângă Klishchiivka (6 km sud-vest), la nord-vest de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylivka (10 km nord-vest) și în zona Berkhivka (6 km nord-vest) și la nord-est de Bakhmut, lângă Yakovlivka (15 km nord-est). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că trupele ruse au respins atacurile ucrainene asupra mai multor așezări de la periferia orașului Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au condus operațiuni ofensive fără succes către Klișchiivka, Orikhovo-Vasylivka, Ivanivske (5 km sud-vest de Bakhmut) și Pivnichne (20 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 02.18 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 7 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive nereușite către Avdiivka și că forțele ucrainene au respins 13 atacuri terestre rusești în Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). ). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au contraatacat la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Nevelske, Vodyane și Opytne și că forțele ucrainene s-au retras de lângă Opytne cu pierderi. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au lovit și au distrus două depozite de combustibil ucrainene în Avdiivka.

UPDATE. 02.01 Surse ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol la granița administrativă dintre regiunile Donețk și Zaporijia pe 7 iunie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene la sud-vest de Velyka Novosilka și au reiterat că forțele ruse controlează Novodonetske (12 km sud-est de Velyka Novosilka). Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene reînnoite asupra Novodonetske pe 6 iunie și au susținut că forțele ucrainene au avut „succese variate” la sud-vest de Velyka Novosilka. Un blogger rus a susținut că un grup tactic ucrainean a avansat cu un kilometru și a atins o înălțime tactică la sud-vest de Velyka Novosilka. Colonelul rus „K. Zalessky” a raportat că elementele militare de Est (EMD) ale Brigăzii 60 independente de infanterie motorizată (Armata a 5-a de arme întrunite) și Diviziei 127 de infanterie motorizate (Armata a 5-a de arme întrunite) - și anume Regimentul 143 de infanterie motorizată, Regimentul 114 de infanterie motorizată de gardă și Regimentul 394 de infanterie motorizată – operează pe direcțiile Vremivka-Velyka Novosilka. Zalessky a adăugat că Brigada de pușcă motorizată a 37-a Gărzi Separate ruse (Armata 36 Armată Combinată, EMD), elemente ale Formației Tactice Operaționale de Luptă „Kaskad” din Miliția Republicii Populare Donețk (DNR) și alte unități DNR nespecificate au respins atacurile ucrainene. pe linia frontului Velyka Novosilka. Zalessky a remarcat că elemente ale Armatei a 29-a arme întrunite au oprit anterior avansurile ucrainene în zona Pavlivka (45 km sud-vest de orașul Donețk).

image

UPDATE 01.42 Forțele ruse și ucrainene s-ar fi implicat în confruntări în vestul regiunii Zaporijia pe 7 iunie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au încercat fără succes să avanseze în așezările de la sud și sud-vest de Orikhiv. Surse ruse au susținut, de asemenea, că luptele sunt în desfășurare la sud-vest de Orikhiv. Un blogger afiliat lui Wagner a susținut că elemente ale Regimentului 291 de infanterie motorizată de gardă din districtul militar de sud și ale regimentului de infanterie motorizată de gardă 70 (ambele componente ale Diviziei de infanterie motorizată a 42-a, armata 58 de arme întrunite) au respins atacurile ucrainene asupra Orikhiv-Tokmak. - linia Melitopol. Bloggeri ruși au susținut că forțele speciale și de recunoaștere ruse nespecificate continuă să apere pozițiile rusești în vestul regiunii Zaporijia.

image

UPDATE 01.09 Surse ruse și ucrainene au raportat explozii în teritoriile ocupate din Zaporijia și regiunile Donețk pe 7 iunie. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat o explozie puternică în Myrne, raionul Melitopol și șase explozii în Tokmak. Oficialul de ocupație din regiunea Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut că forțele ucrainene au lovit o turnătorie din Molochansk, la sud-vest de Tokmak. Consilierul primarului ucrainean Mariupol, Petro Andryushenko, a distribuit rapoartele locale despre explozii la nord-est și sud-vest de Mariupol. Andryushenko a raportat, de asemenea, o creștere a activității aviației ruse peste Mariupol pe 7 iunie. Forțele ruse au raportat că au bombardat pozițiile ucrainene de-a lungul liniei frontale de sud.

image

UPDATE 00.57 Autoritățile ruse continuă să restricționeze călătoriile internaționale pentru cei eligibili pentru serviciul militar. Consiliul Federației Ruse a aprobat pe 7 iunie o lege care clarifică regulile privind declararea pașapoartelor ruse invalide și introduce restricții de călătorie pentru anumite categorii de cetățeni. Legea susține că Ministerul rus al Afacerilor Interne poate lua, în esență, pașapoarte pentru „depozitare” (a le confisca) pentru cetățenii cărora li se interzice să părăsească Rusia din cauza conscrierii pentru serviciul militar sau serviciului civil alternativ. Astfel de manipulări legislative au scopul probabil de a menține un grup de generare de forțe și de a împiedica rușii să fugă în străinătate pentru a evita serviciul militar.

UPDATE 00.31 Guvernele regionale ruse continuă eforturile de a stimula serviciul militar. Publicația rusă de opoziție Mobilization News a relatat pe 7 iunie că Adunarea Legislativă a Regiunii Leningrad a adoptat un proiect de lege care va acorda tuturor celor care au semnat contracte pentru a lupta în Ucraina un teren de 5 acri începând cu 1 iunie 2023.

UPDATE 00.18 Ministerul Rusiei continuă eforturile de a prezenta baza industrială de apărare rusă (DIB) ca un organism eficient în timpul războiului. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat întreprinderea din industria armamentului Almaz Antey pe 7 iunie pentru a inspecta îndeplinirea de către întreprindere a ordinului de apărare a statului. Shoigu a vizitat ateliere de producție de rachete antiaeriene și a cerut o sincronizare sporită între comenzile de punere în funcțiune pentru echipamente noi și producția acelor modele. Directorul general al Almaz Antey, Yan Nivkov, a raportat la rândul său lui Shoigu că crearea de noi unități de producție la întreprindere va dubla producția.

ȘTIRE INIȚIALĂ Bloggeri ruși au criticat Ministerul Apărării din Rusia pentru că a susținut în mod fals că trupele ruse au distrus un tanc Leopard în Ucraina. Ministerul Rusiei a postat filmări pe 6 iunie care susțin că arată o lovitură rusă care distruge un tanc Leopard. Bloggeri ruși s-au grăbit totuși să observe că o examinare mai atentă a filmării arată că obiectul seamănă cu un echipament agricol și au sugerat că forțele ruse au distrus de fapt un tractor John Deere. Mai mulți bloggeri ruși au criticat Ministerul Apărării pentru că a postat filmările și au îndemnat autoritățile militare ruse să verifice cu mai multă atenție postările lor publice. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a felicitat sardonic Ministerul Apărării din Rusia pentru „treaba bine făcută” cu referire la tractor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”